HYPERVENTILATIE

Slim ontspannen maakt fit bij hyperventileren of angst en paniek.

Herken je dit : 
Een vervelende druk op de borst? 
Regelmatig een benauwd gevoel?
Niet goed kunnen door ademen?
Niet weten hoe tot ontspanning te kunnen komen?
Dat de adem regelmatig kort en op de borst zit?

Dit doen wij:
Je leert optimaal te ademen, waardoor je je lichaam rustiger maakt.
Je leert oefeningen die jouw klachten kunnen verminderen of wegnemen.
Wij gebruiken een wetenschappelijk bewezen gedragsmethode om hyperventilatie aan te pakken.
Je leert je energie goed te verdelen en te gebruiken.
Je leert verschillende ontspanningstechnieken.
Je leert adequaat naar je lichaams-signalen te luisteren
Je leert tools waarmee de pijn op de borst en / of het benauwde gevoel snel verdwijnen.

Wat kunt u er zelf aan doen:

  • Zorg voor 30 minuten matig intensief bewegen aan het begin van ELKE dag!, dit kan wandelen, fietsen of iets anders zijn.
  • Doe regelmatig ademoefeningen om de pijnlijke plaatsen in het lijf te ontspannen.
  • Begin met 5 x rustig inademen en uitblazen.
  • Doe met enige regelmaat, liefst elke dag ontspannings oefeningen ongeveer 15 tot 30 minuten.
  • Probeer zelf elke dag een momentje rust voor jezelf in te plannen.

Ademen doen wij onbewust. Het is iets waar we nooit bij stilstaan, tenzij je klachten krijgt en de ademhaling niet goed verloopt. duizeligheid, hartkloppingen, tintelingen, oorsuizen of benauwdheid kunnen optreden. De klachten gaan je dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. SLIM OEFENTHERAPIE kan een structurele oplossing bieden voor je klachten. 

Ademhalingsklachten
De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Door diverse oorzaken, zoals benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals
emfyseem, stress of pijnklachten, kan de ademhaling minder goed verlopen. Het lichaam raakt hierdoor uit balans. Duurt deze situatie te lang, dan loop je het gevaar in een
vicieuze cirkel te belanden, waardoor je niet meer optimaal kunt functioneren. De SLIMoefentherapeut kan je helpen een dergelijke situatie te doorbreken of zelfs te voorkomen.
Behandeling op maat, de SLIMoefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging. De SLIMoefentherapeut maakt je bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Samen ga je op zoek naar de oorzaak van je verkeerde adempatroon in het dagelijkse leven. Je krijgt inzicht in de reactie van je lichaam op factoren die van invloed zijn op het ontstaan van ademhalingsklachten. Je leert hierdoor de klachten beter te begrijpen. Vervolgens ga je onder begeleiding van de SLIMoefentherapeut aan de slag met het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning in uw lichaam.
Je wordt gestimuleerd om zelf na te denken over oplossingen. Aanpassingen in je houding en manier van bewegen maak je jezelf hierdoor makkelijker eigen. Zo leer je hoe je zelf met je klachten kunt omgaan en hoe je kunt voor komen dat uw klachten terug keren

Detailinformatie:
In 2018 waren er naar schatting 17,8 per 1.000 mannen en 35,8 per 1.000 vrouwen onder behandeling bij de huisarts voor een angststoornis, waaronder hyperventilatie. Angststoornissen komen in elke leeftijdscategorie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Angsstoornissen komen het meest voor bij mensen tussen de 25-29 jaar. 

Beloop:
Sommige mensen hebben er genoeg aan te weten dat er geen oorzaak voor de klachten gevonden is. Zij gaan gewoon verder met hun leven. De klachten gaan dan vaak vanzelf over. Je kunt ook zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Het lukt daardoor vaak beter om met de klachten om te gaan en verder te gaan met je leven. Onder begeleiding samen met je SLIMoefentherapeut de klachten aanpakken gaat vaak makkelijker dan alleen.
Na 4 weken hebben veel mensen minder klachten.

Factoren die hyperventielatie vergroten:
  • Lichamelijke factoren
Heb je nog andere lichamelijke problemen, zoals diabetes of astma? Of slaap je slecht? 
  • Gedachten
Dit zijn bijvoorbeeld de negatieve gedachten die je kunt hebben over je paniek aanval, benauwdheid of pijn op de borst. Je kunt bijvoorbeeld denken dat het allemaal nooit meer goed gaat komen met je pijn of benauwdheid.

  • Gevoelens, spanningen of emoties
Ongerustheid, angst voor ziekte, bewegingsangst, somberheid en depressie: Je stemming, spanningen en gevoelens, spelen een belangrijke rol bij hyperventilatie.
  • Gedrag
Te veel hooi op je vork nemen, perfectionisme, pijn, moeheid en andere klachten kunnen je gedrag beïnvloeden. Het kan zijn dat je als maar doorgaat en signalen van je lijf blijft negeren. Je lichaam geeft dan steeds meer klachten af om je te waarschuwen en tot rust te manen. Verander je je gedrag dan en pas je het aan.  
  • Sociale factoren
Hoeveel last je hebt van je klachten, heeft vaak ook te maken met de situatie in je leefomgeving (gezin) of op je werk. Hoe andere mensen reageren, heeft weer invloed op hoe jij met de klachten omgaat.

Adviezen: 
Afhankelijk van de factoren die bij jouw een rol spelen in het ontstaan en aanhouden van de klachten zal je zelf moeten gaan kijken op welk vlak je een aangrijpingspunt ziet om jouw klachten te verminderen.


Share by: