HOUDING

Sta er niet bij stil!

Herken je dit?
• Regelmatig last van nek- schouderpijn, rugpijn of hoofdpijn.
• Kritiek op je houding van mensen om je heen.
• Of heb je zelf het idee dat je houding niet goed is en maak je je zorgen over eventuele problemen die dit in de toekomst zou kunnen veroorzaken of anderzijds?

Dit doen wij:
De oefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging. Je werkt onder begeleiding van de oefentherapeut aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt het lichaam weer in goede conditie. De oefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot de klachten.
Je krijgt inzicht in de reactie van je lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen ga je op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Je analyseert je houding en bewegingen in het dagelijkse leven. De oefentherapeut stimuleert je om zelf na te denken over oplossingen.
Ook leer je hoe je kunt voorkomen dat de klachten terugkeren. Bewegingsoefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op jouw persoonlijke situatie. Dat betekent dat je oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen krijgt, die geïntegreerd zijn in de dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel de werkomgeving (hoogte stoel en bureau), de thuissituatie (stofzuigen, strijken), als jouw hobby’s (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief. Je ontdekt een andere – gezondere – manier van bewegen en kunt weer optimaal functioneren in al jouw dagelijkse activiteiten. 

• We nemen met jou de hulpvraag door, stellen een doel en maken een plan om je doelen te bereiken. 
• Dit kan zijn, het verhelpen van fysieke klachten zoals bijvoorbeeld nek- schouderklachten, rugklachten of hoofdpijnklachten. Maar het kan ook gewoon een preventief doel om klachten te voorkomen. 
• We leren je een beter houding- en bewegingsgedrag aan.
• We leren je hoe je lichaam (bijvoorbeeld je spieren) werken en waarom en op welke manieren overbelasting kan ontstaan, zodat je zelf ook beter begrijpt hoe je dit kunt voorkomen. 

Wat kunt u er zelf aan doen:

  • Kijk af en toe eens in de spiegel. Ga met de zijkant van je lichaam naar de spiegel staan en kijk of je romp boven je bekken staat en je hoofd recht op je romp. Sta je helemaal recht? Zo niet, doe dan alsof je een touwtje aan je kruin hebt die jou omhoog trekt. Voel dat je vanuit je borstbeen je bovenrug lang maakt. Let wel op dat je niet je schouders vast zet en je onderrug niet hol trekt. (NB: de rug hoeft niet 100% recht te zijn, een lichte holling in de onderrug en lichte bolling in de bovenrug zijn normaal.)
  • Versterk je spieren. Oefeningen zoals de plank, liggend op de mat zwemmen met je armen, of buikspieroefeningen helpen om de spieren sterker te maken, zodat de houding makkelijker gehandhaafd blijft.
  • Werk aan je conditie. Zorg voor 30 minuten matig intensief bewegen aan het begin van ELKE dag! Dit kan wandelen, fietsen of iets anders zijn.

Structurele oplossing

Bukken, tillen, zitten, lopen, het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Tenzij je klachten krijgt. Het schiet weer eens in je rug. Hoe vaak denk je niet: ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weg’. Intussen blijven de klachten steeds weer terugkomen. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor jouw klachten. Of beter nog, je kunt klachten voor zijn door hier preventief aan te werken. Een aantal sessies kan al een hoop verandering geven en klachten in de toekomst voorkomen. 


Share by: