BEKKEN EN RUG

Je kan mijn rug op!

Herken je dit?
• Steeds terugkerende lage rugpijn.
• Pijn in de lage rug, vaak gecombineerd met pijn in de heup, bil of uitstraling in het been?
• Bewegen help vaak wel even, maar zodra je stil staat of zit komen de klachten weer op. 
• Je hebt al veel verschillende therapieën geprobeerd, onderzoek uit het ziekenhuis wijst niets uit, maar niks helpt om de klachten op langere termijn te verminderen.

Dit doen wij:
Je leert hoe je je houding en manier van bewegen kunt verbeteren. Je rug wordt sterker en de klachten nemen af.

• We doen een intake en algemeen onderzoek van houding en bewegingen.
• Een specifiek onderzoek van het bekken en de bekkenstand.
• Als blijkt dat er een bekkenverwringing aanwezig is, heffen wij die blokkade op en leren jou oefeningen en een betere houding en beweging aan om het bekken in de correcte positie te houden, zodat de pijnklachten verminderen en in veel gevallen ook blijvend worden opgeheven. 


Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Ga voor jezelf na of je wel genoeg beweegt. In het algemeen of op het werk. Heb je een kantoorbaan? Dan is het belangrijk dat je regelmatig even opstaat. Langer dan 30 minuten achter elkaar blijven zitten kan al leiden tot een stijve rug. Sta dus minimaal één keer per 30 minuten even op om bijvoorbeeld iets te drinken te halen. 
  • Doe aan sport: Bij sporten denken de meeste mensen al meteen aan verplichtingen, zoals drie keer per week naar de sportschool. Sporten hoeft echter niet per see in een sportschool. Met drie keer in de week een stevige wandeling, waarbij je wel oplet dat je echt op je snelste tempo loopt, zonder onderbrekingen, is voor de meeste mensen al voldoende om zich een stuk beter te voelen en de conditie op peil te houden. Je kunt er daarnaast bijvoorbeeld ook af en toe voor kiezen om thuis eens een HIT training via YouTube te doen (handig voor ouders die kinderen thuis hebben die moeilijk oppas kunnen regelen) en kost je maar een paar minuten per sessie.
  • Kijk zelf eens kritisch naar je (werk)houding. (zie onze pagina over houding)
  • Een bekkenverwringing kun je helaas niet zelfstandig oplossen. Het is dus nodig om met behulp van simpele manipulaties het bekken te corrigeren in de juiste stand.
  • Nadat het bekken is gecorrigeerd kun je met oefeningen zorgen dat het bekken stabiel wordt.
  • Na de therapie nemen we met je door wat belangrijk is om op de lange termijn een terugval te voorkomen.

Lage rugklachten

Onderzoek wijst uit dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals een:
  • hernia
  • vernauwing van het wervelkanaal (stenose)
  • verschuiving of afglijden van wervels (spondylolisthesis)
  • ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose
  • verandering in de tussenwervelschijf ten gevolge van artrose
  • chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew
Bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak van de klachten niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of onjuist gebruik van de rug een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan en in stand houden van de klachten.
Een vicieuze cirkel, pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden het dagelijkse leven.
Door een pijnlijke of stijve rug ga je anders bewegen. Hierdoor raakt het systeem van spieren, botten en gewrichten uit balans. Ook kan de pijn je ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon of stemming negatief beïnvloeden.
Je belandt in een vicieuze cirkel, waardoor je niet meer optimaal kunt functioneren. De oefentherapeut kan je helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

Bekkenpijnklachten

Bij bekkenklachten denken we al gauw aan vrouwen die tijdens of na de zwangerschap pijnklachten ervaren als gevolg van de zwangerschap. Bekkenklachten zijn echter zeker geen typische zwangerschapsklachten welke alleen bij zwangere vrouwen voorkomt. 
Steeds vaker melden mensen (inclusief mannen) zich bij ons aan vanwege langdurende pijnklachten in de lage rug, waarvan achteraf blijkt dat het eigenlijk bekkenklachten zijn. Tijdens het vraaggesprek blijkt dat de klachten al maanden of soms jaren aanwezig zijn en geen verklaarbare oorzaak hebben. Vaak heeft men al veel ondernomen om van hun klachten af te komen, zonder (blijvend) resultaat. In de meeste gevallen worden deze klachten afgedaan als aspecifieke lage rugklachten (ofwel rugpijn zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak). Tijdens het onderzoek constateren wij in dit soort gevallen regelmatig dat het bekken niet helemaal recht staat. Hierbij kan het bijvoorbeeld voorkomen dat één bekkenhelft (Ilium) verschoven of verdraaid is ten opzichte van het staartbeen (sacrum) en vervolgens in deze stand geblokkeerd staat. Op dat moment komen de bilspieren en de spieren die het bekken met de onderrug verbinden op spanning te staan. Hierdoor worden deze spieren slechter doorbloed en worden ze steeds stijver en pijnlijker. Met name wanneer men langer dezelfde houding wil aannemen, bijvoorbeeld met zitten of staan, ervaart men dan zeurende of stekende klachten en de onderrug.

Bekkenpijn veroorzaakt dus meestal pijn in de lage rug, vaak gecombineerd met uitstraling in een been, heup of bil. Hierdoor worden bekkenpijnklachten eveneens vaak aangezien voor herniaklachten, doordat dezelfde symptomen kunnen voorkomen als bij een hernia. Dit komt doordat een zenuw (N. Ischiadicus) die tussen de bilspieren doorloopt naar de benen, als gevolg van een verdraaiing of verschuiving van het bekken beknelt kan raken. Dit geeft gelijksoortige klachten als wanneer een zenuw door een hernia in de lage onderrug verdrukt wordt. 
 


Share by: